Category: "Magyar Hírlap és cigánykérdés"

Vélemény a cigánybűnözés és politika ügyében

A cikk a borzalmas veszprémi gyilkosságról az alábbi linken elérhető:

http://www.magyarhirlap.hu/Archivum_cikk.php?cikk=159771&archiv=1&next=0

Hozzászólás az USA-ból.

Én személy szerint nem fogok minden cigányt és feketét gyűlölni csak mert néhány rassz-társuk állat. Hívjatok liberálisnak, de így érzem helyesnek. Az viszont biztos, h rendnek kell lenni. A közbiztonság nagyon fontos. Nincsenek csodák. A rendőrség ereje és hatékonysága azzal van arányban, h mennyi pénzt fordítunk rá. Ez egy politikai kérdés. Itt az USA-ban érdekes módon pont a liberálisok (demokraták) azok, akik több pénzt akarnak a rendőrségre költeni, mert ők érzik jobban szívügyüknek az elsősorban a szegényebb rétegek problémáját jelentő romló közbiztonságot. A gazdagok tesznek rá, h kiket ölnek halomra a rossz környéken, nekik nem kell ott élniük, megengedhetik az ingatlant drága környéken, ahol jó a közbiztonság. A jobb oldal azért küzd, h minél jobban megvágják a közügyekre való költekezést, többek közt a közbiztonságra, mivel ez nem az ő problémájuk elsősorban és ha rendőrségre kevesebb pénz megy, akkor a millárdosok zsebébe még több pénzt tudnak ezzel tenni adó csökkentés formájában (aminek egy része pedig visszaforog politikai kampány támogatásra és így zárul a kör).

Persze ebből az alsó középosztály és a munkásosztály szív legerősebben, mert oda nem jut rendőr, ahol ők élnének. Aztán nagy ritkán történik egy magas profilú bűnügy, ami nem a szegények szinte már hírként se minősülő minden napos triviális mészárolgatásába tartozik, nagy sajtónyilvánosság, stb, és akkor érdekes módon senki nem a közbiztonság költségvetésének megnyirbálására (amit olyan habzó szájjal követelt a jobboldal) mutogat, mint okozó faktor, hanem a fekákra, stb.

Itt az USA-ban még tovább komplikálja a dolgot, h a jobb oldal egyik legmagasabban rangsorolt célkitűzéseként propagálja a személyes használatú lőfegyverek jogi felügyeletének csökkentését. Ezt persze kizárólag azért teszi, mert a lőfegyver gyártás és forgalmazás kiemelkedő profittal üzemel és ebből bőven jut politikai kampányuk támogatásra is. Minden épeszű ember számára nyilvánvaló, h ha több lőfegyver van az utcán és könnyebben elérhető, akkor több és magasabb impaktú bűnözés származik ebből, amit persze tudományos vizsgálatok is igazoltak. Erre a jobboldal azt mondja, h nem a fegyver öl embert, hanem ember öl embert, azaz a lőfegyverek könnyű elérhetőségének nincs köze a bűnök előfordulási gyakoriságához és súlyosságához, ami szimplán szólva szemen szedett hazugság.

A másik fontos oldala ennek pedig az, h itt az USA-ban az uralkodó réteg annyira srófolja a társadalmi különbségeket, amennyire csak lehet. Ettől a kizsákmányoló és rövidlátó stratégiától persze nő a munkanélküliség, illetve ami még riasztóbb, h az aktívan dolgozók is elszegényednek. Hát ez se segít olyan nagyon a közbiztonságon, mert ha az embereknek nincs mit enni, akkor nekik semmi se drága és sokkal "vállalkozóbb" szelleműek minden opció irányába, ami a bűnözést is magába foglalja.

A közbiztonság romlása tehát főleg a kiváltó háttér (szélesebb társadalmi rétegek elszegényedése) és a nem megfelelő felügyelet (a közbiztonsági költségvetés inszufficienciája) kölcsönhatásából adódik. Véleményem szerint olyan társadalmi beállításokra kell törekedni, ahol a bűnözés kiváltó okait minimalizáljuk és olyan közbiztonsági rendszert alakítunk ki, ami megfelelően tud reagálni a kihívásokra. Teljesen igaza van azoknak, akik ezt politikai síkon közelítik meg. Azonban nem hiszem, h megalapozott ezt a kirívó és borzalmas veszprémi esetet a kommunisták nyakába varrni. Ugyan mi haszna volna az MSZP-nek abból ha széndékosan védelmezni (vagy támogatni?) próbálná a cigány bűnözést? A "kisebbségiek" fizetik a kampányukat? Ugyan már. Ennél sokkal mélyebben gyökerezőek a problémák.

Egyébként is paradoxnak tűnik a baloldalt cigányvédelemmel vádolni. Pont abban a kommunizmusban, amiben MSZMP vezetés alatt felnőttünk volt zéró cigány bűnözés. Ha hőzöngött egy cigány a kocsmában vagy az utcán, az perceken belül úgy eltűnt, h soha senki nem látta megint. Azzal kezdték, h bevitték az őrsre és úgy lerúgták a veséit, h rálépett, aztán ki tudja hogyan folytatták. Próbált volna csak az állampolgári jogaira hívatkozni (ha tudott volna beszélni kivert fogakkal és kitépett nyelvvel). Ez tabu volt, nem lehetett róla beszélni, csak azt láttad, h nem volt cigány bűnözés. Nem volt nagy hangsúly a jogszerűségre fektetve. Úgy voltak vele az elvtársak, h 100x inkább tévedjenek az egyik oldalra (azaz tegyenek el egy cigányt, aki tulajdonképpen ártatlan volt), mint fordítva. A bolsiknak semmi se volt szent. A cigányok jogai a legkevésbé. Most lehet kommunistázni, h milyen brutális és igazságtalan volt az a bánásmód a cigányokkal!